W SŁUŻBIE SPOŁECZNOŚCI LOKALNEJ

SEZON NA GRZYBY TRWA – przypominamy

Tegoroczna jesień rozpieszcza nas piękną aurą. Temperatury typowo letnie, a ostatnie deszcze gwarantują obfite zbiory. Grzybiarze odwiedzają swoje ulubione miejsca, ciesząc się z każdego pięknego okazu. Wiadomo jednak, że zbieranie i spożywanie grzybów wiąże się z ryzykiem, dlatego wybierając się do lasu powinniśmy być pewni, że wiemy co wkładamy do koszy. Bezpieczeństwo jest najważniejsze dlatego, jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości, co do jadalności naszych okazów, należy to sprawdzić w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej we Wrocławiu przy ul. Marii Curie-Skłodowskiej 73/77 – parter, Punkt Przyjęcia Prób, tel. 071/3283041 do 49 (centrala). konsultacje w zakresie oceny grzybów świeżych i suszonych prowadzone są od poniedziałku do piątku w godzinach od 8 do 14.
Sprzedaż grzybów które rosły w warunkach naturalnych, świeżych, suszonych i w marynacie, może się odbywać tylko w placówkach handlowych i targowiskach pod warunkiem uzyskania atestu.

Przypominamy!
1. Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów lub aplikacji w telefonie);
2. Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
3. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
4. Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak);
5. Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
6. Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
7. Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
8. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych.
WAŻNE !!!
Jeżeli bezpośrednio po zjedzeniu grzybów wystąpią objawy zatrucia: bóle głowy, brzucha, nudności, wymioty, zaburzenia pracy serca, silnie rozszerzone źrenice, natychmiast należy wezwać Pogotowie Ratunkowe i stosować się do wskazówek dyspozytora. Od szybkości działania może zależeć ludzkie życie!!!
Źródło: https://www.gov.pl/web/wsse-poznan/grzyby

BD