
EKO PATROL W DZIAŁANIU – interwencja na terenach nadodrzańskich
W środę o godzinie 16:20 strażnicy z Oddziału Ochrony Środowiska przeprowadzili kontrolę jednego z lokali gastronomicznych położonych na terenach nadodrzańskich. Powodem była interwencja mieszkańców, którzy zgłosili nielegalne wylewanie zużytego oleju na teren zielony. Podczas oględzin funkcjonariusze potwierdzili, że doszło do poważnych naruszeń przepisów środowiskowych. Nie tylko dopuszczono się nieprawidłowego gospodarowania odpadami doprowadzając do wycieku oleju na grunt, ale również zanieczyszczono teren wokół lokalu odpadami spożywczymi. W związku z powyższym nałożono dwa mandaty karne: 500 zł z art. 171 Ustawy o odpadach – za działania zagrażające środowisku, 500 zł z art. 145 Kodeksu wykroczeń – za zaśmiecanie terenu.
Przypominamy, że każda działalność gastronomiczna musi przestrzegać zasad odpowiedzialnego gospodarowania odpadami. Ignorowanie przepisów szkodzi przede wszystkim naturze, a osoba odpowiedzialna za ich nieprzestrzeganie musi liczyć się z konsekwencjami.